Fiesta in San Diego! (dag 25)
Door: Jurronimo
Blijf op de hoogte en volg Jur
07 Juni 2014 | Verenigde Staten, San Diego
Gisteravond nog even lekker gegeten bij de Chinees naast ons en daarna nog even op onze hotelkamer zitten keezen. Voor degenen die niet weten wat dit is of iets anders in gedachten hebben: keezen is een bordspel, dat een combinatie is van Mens Erger Je Niet, Klaverjassen en Pesten. Het is afgeleid van het Indiase bordspel Pachisi, maar wordt met kaarten in plaats van een dobbelsteen gespeeld. Fenny en ik zijn gek op dit spel en we nemen het altijd mee op vakantie. Het is verslavend!
Vanmorgen zijn we vertrokken uit Yuma richting San Diego in Californië. Je merkt aan alles dat je vlak bij de Mexicaanse grens zit: de radiostations, bevolking, bediening, tweetaligheid, maar ook aan de border politie, die er streng op toeziet dat er geen illegalen uit Mexico de US binnenkomen. Onderweg zijn we 2 x een controle post tegen gekomen. Al vrij snel zitten we in Californië, het is dan nog zo’n 160 mijl naar San Diego. Het eerste stuk rijden we door een gebied dat bestaat uit duinen, jawel! En dat terwijl we nog ver van de oceaan af zitten. Na El Centro verandert het gebied in uitgestrekte landbouwgronden. Opvallend zijn de enorme hoeveelheid hooipakken, niet alleen in de voor ons zo bekende gele kleur, maar ook groen! Na de Imperial Valley verandert de natuur weer in woestijn en moeten we nog door een rotsachtig gebergte alvorens uiteindelijk San Diego te bereiken.
De plaats met ruim 1,4 miljoen inwoners is vooral bekend als industrieel en commercieel centrum. Vanwege het zachte klimaat is San Diego ook een druk bezochte badplaats. Dat ook deze plaats weer enorm uitgestrekt ligt, merken we als we binnenrijden, dan is het namelijk nog 15 mijl naar ons hotel, compleet met veel over elkaar heenlopende snelwegen. De totale oppervlakte van de stad is niet minder dan 840 km2 (een derde van de provincie Drenthe).
San Diego ligt in het uiterste zuidwesten van Californië en grenst direct aan Mexico en de gemeente Tijuana, de op drie na grootste van Mexico met 1,3 miljoen inwoners. De stadscentra liggen 28 km uit elkaar. Er is een tramlijn van het centrum van San Diego naar de grensovergang, 's werelds drukste, in de buurt van San Ysidro. De grensovergang op de snelweg is zeer breed en telt maar liefst 30 rijstroken!
San Diego werd in 1769 gesticht door Spaanse kolonisten, werd in 1821 eigendom van Mexico en na de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog in 1848 aan de Verenigde Staten toegewezen. Er woonden toen nauwelijks 150 mensen (!). Pas na de komst van de spoorverbinding in 1878 begon de stad te groeien.
San Diego heeft een zeer goede natuurlijke haven en is mede daarom een belangrijke uitvalsbasis voor de Amerikaanse marine aan de westkust. De stad is met het schiereiland Coronado verbonden via een 61 meter hoge en 3 kilometer lange brug, die in 1969 werd geopend. Verder is San Diego bekend vanwege de ruimtevaartindustrie en de alom gerespecteerde Universiteit van Californië - San Diego (UCSD), die in La Jolla ligt. Een andere openbare universiteit in San Diego is de San Diego State University (SDSU).
Als we bij ons hotel, het Best Western South Bay Inn in de wijk Chula Vista, arriveren (we zijn mooi op tijd), merken we gelijk het temperatuurverschil: lekker met zo’n 25 graden en een beetje frisse zeewind. Da’s wat anders dan 43C!
Vanwege het feit dat we heg noch steg weten in deze stad, alsmede vanwege de hoge parkeerkosten in de binnenstad, besluiten we gebruik te maken van het Openbaar Vervoer. Direkt achter ons hotel vertrekt de ‘trolley’, een combinatie trein en trolley. Je koopt een pasje voor 2 dollar en daarna kun je er voor 5 dollar per dag zoveel gebruik van maken als je maar wilt en dat op alle trajecten. Wij stappen op en worden vervoerd naar The Old Town, het oude stadscentrum. De trolley rijdt langs de kustlijn en we zien de enorme fregatten, kruisers, vliegdekschepen, of hoe ze ook mogen heten, in de haven liggen. Het is nog een flinke rit, we moeten nog een keer overstappen en wel bij het enorme, midden in de stad gelegen Pecto Park, een baseball stadium met capaciteit van 40.000 bezoekers. Dan rijden we langs het Gaslamp Quarter, Seaport Village, het Santa Fe Depot, Little Italy en Lindbergh Field, de aan de baai, vrijwel midden in de stad gelegen luchthaven (misschien iets voor VOLE om hier tegen te protesteren?) naar het oudste stadsgedeelte.
The Old Town is de plek waar San Diego ontstond, het was tevens de eerste Europese nederzetting in Californië. In 1967 is het een zgn. State Historic Park geworden. Rondom de kern, een Mexicaanse plaza, staan 16 historische bouwwerken. In een aantal van deze gebouwen is een museum gehuisvest. Je kunt de gebouwen in alle rust bekijken omdat de meeste bezoekers in de aangrenzende Bazaar Del Mundo verblijven, het aangrenzende winkel- en restaurant complex, waar je overal heerlijk kunt eten en souvenirs kunt kopen. Wij doen aan alles mee: In restaurant Fiesta de Reyes eten we heerlijk Mexicaans, met dito live muziek op de achtergrond. We bezoeken diverse historische gebouwtjes, kopen souvenirs, genieten van muziek en dans en wandelen ons de blaren op de voeten. Ook de missieposten en de prachtige, oude Victoriaanse huizen mogen zich in een bezoek van ons heugen.
Aan het eind van de middag stappen we de trein weer in, die werkelijk bomvol zit en komen weer keurig terecht in Chula Vista. San Diego heeft nog veel bezienswaardigheden. Hopelijk hebben we morgen tijd genoeg om er een aantal van te zien.
Tjonge, wat een stad en wat maken we toch wat mee. Elke dag is weer een fiesta!!
08 Juni 2014 - 11:16
Wim En Trijnie :
Een goedemorgen voor jullie allebeide in San Diego , maar ook in Vries een goede morgen , 11.00uur aan de koffie themperatuur. 24gr. tijd voor het verslag , in de tuin waar Trijnie zit te genieten van het mooie weer en HET VERHAAL , Jur en Fenny ga zo door geniet er maar ,van dan doen wij dat ook , goede reis en prettig weekend . Tot dan . Wim en Trijnie . -
08 Juni 2014 - 11:43
Gerla:
Hallo Jur en Fenny,
Het is elke keer weer genieten van jullie verslag. Groeten, Henk en gerla -
08 Juni 2014 - 13:12
Harmtje:
Nog even genieten van de laatste vakantiedagen, wij blijven meegenieten. Dikke kus Harmtje -
08 Juni 2014 - 14:50
Anneke:
Hoi, 't regnt hier 'n beetie , mair stoor'n jullie je doar moar nait aan, luu. 'k geniet enorm van de verhalen (gebeurtenissen) die Jur zo mooi beschrijft! grandioos, net of we er zelf zijn. Geniet... en tot na jullie vakantie!!! moi , Anneke -
08 Juni 2014 - 14:55
Jan L.:
Je moet eigenlijk ook nog even naar Sea World gaan. Geweldig om daar een kijkje te nemen en de Orka,s ziet springen om het publiek op de 1e rij nat te maken hahaha. Prachtig allemaal.
Groetjes
Jan en Petra. -
08 Juni 2014 - 15:10
Idakluin:
wat een fijne verhalen we lezen ze elke dag ,maar als fennie terug is dan moet ze mij van alles uitleggen maar geniet nog van de laatste dagen -
08 Juni 2014 - 15:45
Netty Pijpker:
Weer een prachtig verhaal... En ja San Diego lijkt me ook fantastisch... !!
Heerlijk wat een Huwelijksreis...!!!!
Tot gauw en blijf genieten...
Liefs Netty -
08 Juni 2014 - 20:35
Jan En Jitske:
Hoi Jur en Fenny.
We mogen niet klagen vanuit Klagenfurt. De Zunne dut ok hier goud zien best. 34gr.
We hebben net gebarbecued,maar we smullen ook van jullie kostelijke verhalen.
Ga zo door.
Groetjes vanonder de luifel.